Opis wykonania:
Ciasto
Wodę i margarynę gotujemy, po rozpuszczeniu się margaryny wsypujemy mąkę i nie zdejmując z ognia energicznie mieszamy by ciasto nie przywarło do garnka. PO około 2 minutach zdejmujemy ciasto z ognia i studzimy, aż będzie letnie. Do przestudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z dużą gwiazdkową tytką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy podłużne korpusy o dł. około 10 cm. Pieczemy w nagrzanym do 190 C około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru, studzimy i przekrawamy najlepiej nożem z drobnymi ząbkami na połówki.
Krem
Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach wody. Kawę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, studzimy i czekamy, aż zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając 3 łyżki cukru pudru pod koniec, dodajemy stopniowo tężejącą kawę, dokładnie mieszamy masę. Przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy kremem dolną połowę, przykrywamy drugą połową i polewamy dowolną polewą.