Przepis:
Rozgrzewamy olej w woku. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli. Następnie krewetki i smażymy s obu stron ok. 3 min. Wykładamy krewetki do suchej miseczki.
Do woka wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy czerwony sos curry i mleczko kokosowe. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Powinien powstać sos, który będzie stopniowo nabierał odpowiedniej konsystencji. Dodać liści kaffir, następnie cukier palmowy, sos rybny. Chwilę jeszczę gotujemy ok. 4 min. Następnie dodajemy usmażone krewetki. Dusimy przewracając krewetki w sosie ok. 1 min.
Wykładamy krewetki na talerz, polewamy sosem curry. Dekorujemy listkami tajskiej bazylii i pokrojoną papryczką chilli. Podajemy z przygotowanym ryżem, który złagodzi podczas jedzenia pikantny smak potrawy.
Smacznego!