Przepis:
Paprykę umyć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 35 minut.
10 minut przed końcem położyć ząbki czosnku.
Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika i szczelnie owinąć folią na 10 minut, a następnie obrać ze skórki i zmiksować razem z czosnkiem.
W międzyczasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć około 5 minut.
Do warzyw wlać pomidory, dodać paprykę z czosnkiem i smażyć kolejne 5-7 minut.
Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
Podawać z makaronem spaghetti, posypać startą mozzarellą i orzeszkami piniowymi.
Smacznego! :)