Olej z emu stał się popularny w ostatnim czasie z powodu jego zdrowotnych właściwości. Emu jest drugim, co do wielkości ptakiem żyjącym w Australii. Wraz ze wzrostem popularności na mięso i tłuszcz emu, zaczęto go hodować w innych krajach. Sam olej z emu jest jasnożółtą cieczą, który podczas procesu oczyszczania i filtracji pozyskiwany jest z fałd tłuszczu pod skórą ptaka. Olej stosowali rdzenni Aborygeni ponad 40 tysięcy lat temu. Używali go w celu łagodzenia bólu, przyspieszania gojenia ran czy jako filtr chroniący skórę przed różnymi czynnikami.
Olej emu zawiera znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega3, omega6 i omea9. To one pomagają zmniejszyć stan zapalny, łagodzą bóle mięśni i stawów. W oleju znajduje się również witamina A oraz związki takie jak karotenoidy, polifenole, flawony, tokoferole i fosfolipidy.- Odżywianie
0 komentarzy
Właściwości oleju z emu
Brak komentarzy dla tego artykułu.