Wykonanie:
ciasto:
1. Rodzynki zalać rumem, odstawić na ok. 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować formę do muffinów wykładając ją papilotkami.
3. Do średniej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z orzechami, cynamonem i przyprawą do pierników.
4. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem i jajkami, dolać mleko i ekstrakt z wanilii.
5. Mokre składniki dodać do suchych, zmiksować.
6. Pod koniec dodać nasączone rodzynki oraz whiskey, zmieszać delikatnie.
kruszonka:
1. Masło pokroić w drobne kostki.
1. Do miski wsypać cukier, cukier z wanilia, masło, mąkę i cynamon.
3. Palcami rozetrzeć masło z mąką i cukrem aż powstaną grudki ciasta.
muffiny:
1. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości, na wierzch wyłożyć odrobinę kruszonki ( zostawić ok. 1/2 )
2. Zapiec w piekarniku ok. 15-17 minut.
3. Wyciągnąć muffinki, dołożyć kruszonki, posypać rodzynkami, piec przez ok. 3 minuty (aż kruszonka będzie miała złocisty kolor).