Przepis na bezę:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, ubijamy do momentu aż będziemy mieli szklistą i gładką bezę, gotową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką.
Wykonanie calości:
masło ucieramy na jasną masę, wsypujemy cukier i dalej miksujemy, nie przerywając miksowania, dodajemy po kolei żółtka
na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto zagniatamy na kruszonkę, z czego garść ciasta odkładamy na później do dekoracji
ciasto ( w postaci kruszonki) przekładamy do formy (34x42cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy je dłonią
na cieście układamy śliwki, (przecięciem do góry ) które posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem
na koniec za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy kratkę, którą posypujemy odstawioną wcześniej kruszonką
ciasto pieczemy pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180° (termoobieg), następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C (termoobieg) i pieczemy jeszcze 35 minut.