Przygotowanie:
Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni (trzeba cały czas mieszać i uważać, żeby jej nie spalić. Powinna mieć kolor kawy z mlekiem) i przesypać do dużej miski.
Do całkowicie ostudzonej mąki (inaczej porobią się grudki z proszku do pieczenia) wsypać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao oraz szczyptę soli i wymieszać.
Miód delikatnie podgrzać, aby był płynny, a masło stopić i lekko ostudzić
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i ciągle mieszając (na małych obrotach) przelać masło oraz miód.
Na końcu przesiać mieszankę z mąki oraz przypraw i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do prostokątnej formy 24x27 cm (lub do dwóch mniejszych foremek, np.; aluminiowych) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 50 minut w nagrzanym na 180 stopni piekarniku.
Upieczony piernik zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Zawinąć w folię i odłożyć.
Po 5 dniach piernik przekroić na pół, uzyskując w ten sposób 2 pierniki.
Następnie każdą połówkę wzdłuż na 3 części, aby przełożyć marcepanem i powidłami.
Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie.