Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
Czas przygotowania: 2 h
Porcja dla 2-3 osób
Koszt przygotowania: 9,00 zł
SKŁADNIKI:
500 g podudzia z kurczaka
7 szt. selera naciowego
SKŁADNIKI na marynatę miodowo-musztardową:
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej
1 łyżka miodu (użyłem gryczanego)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek z kurczaka. Dokładnie wcieramy marynatę w kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy selera naciowego, a na nim zamarynowane podudzia z kurczaka. Nadmiarem marynaty smarujemy kurczaka. Tak przygotowanego danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 45 min. Pierwsze 30 min. pod przykryciem, następnie 10-15 min. bez przykrycia.
SMACZNEGO!