Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
Czas przygotowania: 80 min.
Koszt przygotowania: 16,00 zł
SKŁADNIKI na ciasto:
400 g mąki pszennej
75 g cukru kryształ
200 g białego sera (twarogu półtłustego)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
7 łyżek oleju
5 łyżek mleka 3,2%
szczypta soli
masło do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania
SKŁADNIKI na farsz do ciasta:
5 szt. świeżych gruszek
150 g cukru kryształ
1 łyżeczka cynamonu
1 op. kisielu cytrynowego
1 cytryny
PRZYGOTOWANIE farszu:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, cynamon i otartą skórkę cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min. często mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE ciasta:
Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.
Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 35-40 min.
SMACZNEGO!