Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 5-10 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, alkohol, rozczyn i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz. Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do większej miski, którą przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 5-10 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, alkohol, rozczyn i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzony tłuszcz. Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do większej miski, którą przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.