Przepis na ciasto:
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę, roztopione i ostudzone masło - całość mieszamy. W osobnej miseczce ubijamy białka na sztywno i dodajemy je do ciasta, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy najpierw w 200C przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy przez kolejne 30 minut (do suchego patyczka).
Przepis na polewę:
Serek mascarpone miksujemy z dodatkiem cukru pudru i nakładamy na wierzch wystudzonego ciasta. Połowę tabliczki gorzkiej czekolady z dodatkiem masła, roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta.
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto marchewkowe! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.