Do kuchni śmiało wkroczył Pan Paweł Bogdanowicz na przekór wszystkim kobietom gotuje i piecze niebanalne dzieła, a wszystko dokumentuje na swoim blogu. (Link poniżej!)
Czas przygotowania: 90 min.
Składniki na formę 23x10 cm
Koszt przygotowania: 14,00 zł
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka białego cukru
200 g masła lub margaryny
4 jajka
3 dojrzałe banany
200 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
cukier puder ( do posypania)
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy. Banany kroimy na drobną kostkę. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka jajek i cukier miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę. Dodajemy pokrojone banany i znów mieszamy.
Dosypujemy mąkę na cztery partie. Po każdej porcji mąki, miksujemy na jednolitą masę.
Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladową. Najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. I wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 65 min.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Czas przygotowania: 90 min.
Składniki na formę 23x10 cm
Koszt przygotowania: 14,00 zł
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka białego cukru
200 g masła lub margaryny
4 jajka
3 dojrzałe banany
200 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
cukier puder ( do posypania)
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy. Banany kroimy na drobną kostkę. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka jajek i cukier miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę. Dodajemy pokrojone banany i znów mieszamy.
Dosypujemy mąkę na cztery partie. Po każdej porcji mąki, miksujemy na jednolitą masę.
Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladową. Najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. I wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 65 min.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.