Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki cukru, szczyptę soli i rozmaryn. Całość wyrabiamy do momentu aż ciasto zaczyna odchodzić od rąk, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Winogrona myjemy, czerwone kroimy na pół i wyjmujemy pestki, a zielone zostawiamy całe. Jeśli robicie ciasto z zielonych winogron z pestkami, to również należy je przekroić na pół i powyjmować pestki.
Formę wysmarowujemy oliwą, ja użyłem okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (góra-dół). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy i każdą z nich rozwałkowujemy na rozmiar formy.
- Inne
13 komentarzy
Placek drożdżowy z winogronami - Schiacciata con l’uva
KOMENTARZE (1):
- Thomascow wtorek, 5 kwiecień 2016 o 7:44 0 0 lasix 40 mg weight loss