Do swojego kulinarnego i pachnącego świata zabierają Nas dzisiaj Paweł i Magda Marder. Link do ich bloga znajdziecie poniżej!
Składniki:
2 jajka
1 szklanka zsiadłego mleka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
sól
tłuszcz do smażenia
czekolada (na polewę)
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy do nich zsiadłe mleko, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło.
Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy z obu stron.
Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i oblane rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!