Składniki na piernikowy spód:
- 2 jajka
- 140 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 130 g mąki pszennej
- 70 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g masła
- 50 ml wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- niewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciasta
- niewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formy.
- 1 kg twarogu sernikowego
- 160 g cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 2 łyżki (ok. 60 g) maki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 100 g rodzynek, namoczonych w przegotowanej wodzie
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- niewielka ilość masła