Przepis:
Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.
W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodać mąkę, wymieszać, smażyć na średnim ogniu pół minuty. Wlać mleko i śmietankę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie zaprzestając mieszania (sos lubi się przypalać). Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia do przestudzenia.
Do mięsa dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików.
Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać.
Naczynie żaroodporne (lub blachę do wypieków) wysmarować masłem, wsypać makaron. Wlać sos, wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia i wkładać w nie klopsiki. Wyrównać powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.