Sposób przygotowania naleśników:
Mąkę wsypać do dużej miski. Wmieszać roztopione masło i mleko. Dodać jajka, cukier, wanilię, sól. Zmiksować do gładkiej konsystencji pozbawionej grudek. Rozgrzać patelnie, posmarować olejem. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron, wyłożyć do żeliwnego naczynia przykrywając pokrywką, aby szybko nie wystygły.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka oczyścisz i pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem dodać masło i roztopić. Wrzucić jabłka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Gdy jabłka zaczną mięknąć dodać pokrojoną gruszkę. Składniki czas od czasu zamieszać gotując do miękkości ok. 5-7 min.
1 umyte, nie oczyszczone jabłko pokroić na krążki o grubości 1 cm. Przy pomocy okrągłej foremki lub noża wyciąć mniejsze kółko o średnicy 3-4 cm. Skropić sokiem z cytryny.
Do każdego naleśnika dodać ok. 2 łyżki nadzienia, zwinąć na kształt sakiewki i umocować koniec naleśnika krążkiem z jabłuszka. Talerz polać sosem lub dżemem z owoców, na nie wyłożyć sakiewki.
Smacznego.