Przepis:
Mąkę, płatki owsiane, masło i sól posiekałam na stolnicy. W mące zrobiłam dołek, dolałam wodę i ugniotłam na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Gotowe ciasto rozwałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i delikatnie przeniosłam do formy. Dokładnie docisnęłam, wyrównałam brzegi, nakłułam dno widelcem i wstawiłam do pieczenia na 20 minut. W czasie gdy spód się piecze w rondelku podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję szpinak i przykrywam, by się rozmroził. Kroję oliwki, czosnek, fetę, pomidorki na pół i ścieram ser. Do szpinaku dodaję połowę oliwek, czosnek, fetę i przyprawiam (uważając, by nie dodać zbyt dużo soli- dwie szczypty wystarczą). Upieczony spód wyjmuję, temperaturę w piekarniku zmniejszam do 180 stopni i włączam termoobieg. Farsz wykładam na kruchy spód, posypuję serem, oliwkami i pomidorkami. Piekę jeszcze około 20 minut. Voila!