Przepis:
1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka. Przesiewamy
mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach, aż do zrumienienia na złoty kolor.
2. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Do
gotowej masy wkładamy porcjami jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką.
3. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy masą śmietanowo-jogurtową, układamy bezy i posypujemy wiśniami. Przykrywamy warstwą biszkoptu i powtarzamy. Gdy położymy ostatni płat ciasta, smarujemy cały tort pozostałą masą. Wierzch dekorujemy bezami i wiśniami.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i oblewamy nią tort.