Sposób przygotowania sosu:
Do garnka wlać oliwę z oliwek. Dodać pokrojoną cebule. Zeszklić ok. 2 min. Nastanie dodać pokrojony czosnek, seler. Mieszając czas od czasu dusić ok. 5-6 min. Dodać pomidory i zioła prowansalskie. Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu ok. 35-40 min. do zredukowania sosu. Przyprawić solą, pieprzem i syropem z agawy. Za pomocą blendera zmiksować sos do gładkości.
Sposób przygotowania warzyw:
Warzywa umyć i osuszyć. Bakłażany i cukinie pokroić na plasterki 0,5 cm grubości. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Skropić warzywa oliwą. Patelnie grillową mocno rozgrzać, wyłożyć warzywa i smażyć z obu stron do zrumienienia.
Przygotować prostokątne naczynie, najlepiej ceramiczne. Na dno naczynia wyłożyć ok. 2 łyżek sosu i rozprowadzić. Wyłożyć płaty lasagne, posypać serem parmezan. Następnie dodać polowe grillowanych warzyw: bakłażan, cukinia, papryka. Na warzywa wyłożyć mozzarellę i przykryć sosem pomidorowym. Na sos wyłożyć ostatnią warstwę płatów lasagne, na nie pozostałe warzywa. Obficie pokryć sosem, dodać listki bazylii. Na koniec wyłożyć ser mozzarella i parmezan. Rozgrzać piekarnik do 180C i piec ok. 40-50 min. Po upieczeniu odstawić na 10-15 min. do lekkiego stężenia. Pokroić na kwadratowe porcje, dekorując listkami bazylii.
Smacznego.