Przepis:
Ugotuj na sypko ryż i odstaw pod przykryciem.
Do dużego garnka wrzuć pastę curry, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, posiekana szalotkę oraz czosnek, starty na drobnej tarce imbir i marynowaną kolendrę. Podsmażaj kilka minut mieszając aż z garnka zaczną wydobywać się aromaty, podlej bulionem. Następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz krewetek i soku z limonki) i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, dodaj mleczko kokosowe oraz krewetki i gotuj dalej przez 5 minut aż krewetki zrobią się różowe. Dolej delikatnie sok z limonki najlepiej zahartowany czyli do naczynia z limonką dodaj odrobinę gorącego curry, wymieszaj i przelej do garnka, wtedy wywar nie powinien się zważyć.
Do miseczek nałóż ugotowany ryż, zalej zupą i udekoruj świeżą kolendrą oraz chili. Smacznego!