Wykonanie:
- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier , cały czas miksując
- dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania
- do masy jajecznej dodajemy teraz śmietanę, a następnie delikatnie i powoli (najlepiej po ściance miski) wlewamy olej, cały czas miksując
- na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na małych obrotach, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą
- ciasto przekładamy do formy ( 25x35cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na nim rabarbar który posypujemy cukrem waniliowym
- ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka
- ciasto trzymamy jeszcze przez 10 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku
- gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem.