Przepis:
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na pół i wyłożyć ciasto na dwie osobne blaszki o wymiarach 23x33 cm. Piec na złoty kolor w 180*C około 30 minut. Ostudzić.
Słonecznik wrzucić na suchą patelnie. Ziarna prażyć mieszając, aby się nie przypaliły. Zarumienione pestki zdjąć z ognia i przestudzić.
Masło przełożyć do miski, włożyć łyżkę masy krówkowej, połączyć. Dodać pozostałą część masy zostawiając około 50-70 g. Do masy wsypać 150 g słonecznika.
Na kruche ciasto wyłożyć masę krówkową, przykryć drugim plackiem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać i położyć na ciasto. Posypać słonecznikiem i polać rozpuszczona masą krówkową ( do garnka z gorącą wodą włożyć puszkę, dodać łyżkę mleka i wymieszać do połączenia). Przechowywać w chłodnym miejscu.