Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C z funkcją grzania góra – dół. Formę o średnicy 22 cm (może byc również 23-25 cm wtedy tarta będzie niższa) wysmarować masłem.
2. Ciasteczka zmiksować wraz z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło i całość zagnieść.
3. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Przygotowanie kremu:
1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie przez około 1 minutę.
2. Masę limonkową wlać na podpieczony spód ciasta i ponownie włożyć do piekarnika na 15-20 minut.
3. Wystudzić i włożyć do lodówki na co najamniej 2 godziny.
Do wykończenia tarty użyłam sezonowych owoców tj.: borówek, jeżyn i malin oraz śmietany 30 % (200 ml) ubitej z 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.