PRZYGOTOWANIE pieczonej szynki:
Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu.
Szynkę wstawiamy do pieczenia pod przykryciem na ok. 50 min. w temperaturze 180’C.
PRZYGOTOWANIE kremowego sosu z kurkami:
Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy kurki i dolewamy białego wina. Dusimy ok. 3 min. Dodajemy świeże masło i odrobinę posiekanego rozmarynu. Wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kurki zmiękną doprawiamy je solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietanę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos zagotowujemy i zestawiamy z ognia.