Przepis:
Nadzienie: Umyj rabarbar, odetnij końce i pokrój ma małe kawałki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewaj na małym ogniu aż owoce się rozpadną a większa cześć soku wyparuje. Na koniec dodaj kardamon i przestudź.
Ciasto: Na stolnice wsyp mąki, dodaj masło pokrojone w kostkę i wszystko razem przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na 2 porcje tak mniej więcej 80% i 20%. Mniejszy kawałek zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Większy rozwałkuj tak żeby miało większą średnicę od foremki. Przełóż do foremki, ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości obręczy. Spód posyp kaszą manną albo bułką tartą, wyłóż nadzienie. Na nadzieniu rozłóż ubita pianę z białek. Na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piecz około 40 minut w 180*C. Wierzch powinien mieć jasny złoty kolor. Przestudź.
Piana: Białka ubij na sztywno, pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż zrobi się bardzo sztywna a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek, tak jak na beze.