Wykonanie:
Do rondelka przełożyć wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę, cały czas intensywnie mieszać/ucierać przez około 1-2 min, by się ciasto się nie przypaliło. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto nie może być nawet lekko ciepłe, w innym wypadku eklerki nie urosną w piekarniku. Wystygnięte ciasto miksujemy z jajkami na gładko.
Masę przekładamy do szprycy, worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia/silikonową matą. Wyciskane ciasta powinny mieć około 8 cm długości i 3-4 cm szerokości.Eklerki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy od 20do 30 min lub do momentu aż będą złote. Upieczone eklerki studzimy a następnie kroimy na 2 części.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lecz w 400 ml mleka. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową tak dotykała powierzchni krem. Odstawiamy do wystudzenia. Nie mieszamy w czasie stygnięcia. Całkowicie wystudzony budyń przekładamy do szprycy i wyciskamy na jedną część eklerka. Przykrywamy drugą częścią. Eklerki wg. uznania posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą z białej/mlecznej czekolady lub polewamy gęstą polewa kajmakową.
Smacznego :)
- Przepisy
0 komentarzy
Eklerki z budyniem waniliowym! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.