Wykonanie:
- herbatniki kruszymy ( ja użyłam malaksera), dodajemy do nich kakao, mieszamy
- drobny cukier wsypujemy do szklanki ( 250ml) do której wlewamy gorącą wodę, wlewamy jej tylko tyle aby zakrył cukier , czyli uzupełniamy wodą do połowy szklanki ,ważne żeby cukier sięcałkowicie rozpuścił i uzyskamy syrop/kleik
- do suchych składników dodajemy roztopioną wodę z cukrem oraz 1 łyżkę masła, całość dokładnie wyrabiamy na gładką i nie klejącą masę, odstawiamy na bok
- w drugiej misce łączymy ze sobą wiórki kokosowe, cukier puder oraz masło
- ciemną masę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 0,5 cm, następnie rozkładamy na niej masę kokosową.
- zwijamy całość w roladę, zaczynają od dłuższego boku
- roladę zawijamy w papier lub folię spożywczą i wkładamy na minimum 2h do lodówki , a najlepiej na całą noc.