Wykonanie:
Ciasto:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- w misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt wanilii, wszystko mieszamy do połączenia się składników
- w drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę
- do mokrych składników dodajemy suche , całość mieszamy
- masę przekładamy do tortownicy 20-21cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno)
- ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do suchego patyczka
- gotowe ciasto studzimy, z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch, który kruszymy, następie ciasto przekrawamy na pół
Krem:
- wszystkie składniki powinny być schłodzone
- śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt wanilii
Frużelina:
- w małym rondlu mieszamy owoce z cukrem, podgrzewamy je na niewielkim ogniu do chwili ,aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia, owoce puszczą za dużo soku)
- dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z wodą, mieszamy i lekko podgrzewamy, zdejmujemy z ognia
- rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owoców , najlepiej dodać do niej parę łyżek soku z owoców i dopiero dodać ją do całości, mieszamy
- frużelinę schładzamy, powinna przypominać kisiel ( jeżeli zrobi się zbyt gęsta to dodajemy do niej 1-2 łyżki gorącej wody)
Wykonanie tortu:
- jeden z blatów umieszczamy na paterze , smarujemy go połową kremu, na który wykładamy parę łyżek frużeliny, przykrywamy drugim blatem którego również smarujemy najpierw kremem , potem frużeliną , wierzch posypujemy okruszkami ciasta i układamy owoce.