Przygotowanie:
1. Krewetki oczyścić z pancerzy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, a chili drobno posiekać.
2. Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.
2. Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać łyżkę masła. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć około 1 min.
3. Dodać krewetki i obsmażyć je na złoty kolor około 3-4 min.
4. Do osobnej miski wrzucić szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz 2 łyżki oleju. Całość zblendować.
5. Kiedy makaron będzie już al dente odcedzić go, krewetki zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.
6. Na patelnie wrzucić ugotowany makaron, dodać pesto i całość wymieszać.
7. Na samym końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać natką pietruszki.