~Składniki na roladę marchewkową~
- 450 gr. marchewki
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, papryka wędzona
Marchewkę oczyścić, natrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle do zmiękczenia ok. 5 min. Wystudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Marchewkę przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką według uznania. Do wystygnietej marchewki dodać żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać do marchewki za pomocą szpatułki w kilku turach delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x40. Wyrównać za pomocą szpatułki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20-22 min.
Bardzo ostrożnie przewrócić roladę na lniany ręcznik. Przykryć i zostawić na parę minut do przestudzenia. Ostrożnie ściągnąć papier z rolady.