Papryki umyć, wydrążyć środek. Papryki umieścić w garnku obok siebie, sparzyć wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 20 min.
Kurki zalać zimną wodą, dokładnie opłukać. Przełożyć na sito. Większe kurki połamać lub poprzekrajać tak, żeby były mniej więcej tej samej wielkości.
Na rozgrzana patelnie wlać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę, następnie czosnek i papryczkę chilli. Składniki smażyć ok. 3 min. Dodać osuszone kurki, wymieszać składniki i smażyć ok. 5 min. do wyparowania wody. Dodać do składników drobno pokrojoną czerwoną paprykę i jeszcze podsmażać ok. 3-4 min.
Składniki nadzienia przełożyć do dużej miski, dodać ugotowany ryż, starty ser, drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
Odcedzić paprykę, wysuszyć. Przygotować żaroodporne naczynie. Każdą paprykę napełnić nadzieniem kurkowym. Górę nadzienia delikatnie skropić oliwą. Przykryć odkrojonym kapelusikiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190C i piec ok. 30-40 min.
Składniki na dressing :
- 1 łyżka octu balsamico
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, oliwa z oliwek extra vergin
Składniki dressingu dodać do słoiczku, szczelnie zamknąć i dobrze wymieszać potrząsając słoiczkiem.
Gotowe papryczki faszerowane wyłożyć na talerz, udekorować listkami kolendry. Podawać z przekrojoną sałatą rzymską i pokrojoną rzodkiewką polaną dressingiem .
Smacznego.