Sposób przygotowania
W przypadku drożdży świeżych robimy rozczyn. Dodajemy do drożdży łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodajemy 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 min. Drożdże instant bezpośrednio wsypujemy do mąki.
Do misy miksera dodajemy mąkę, drożdże, sól, cukier. Za pomocą haka mieszamy. Dodajemy jajko. Następnie ciepłe mleko ciągle miksując składniki. Następnie dodajemy partiami pokrojone w kostke masło. Ciasto będzie lepkie lecz z łatwością będzie odchodziło od ścianek. Nie podsypując mąki wykładamy ciasto do woreczka foliowego. Musimy go mocno związać i zalewamy ciasto zimną wodą. Odstawiamy do momentu do którego ciasto wypłynie na powierzchnie - zajmie nam to około 40 min.
Ciasto przekładamy na matę sylikonową, delikatnie je zagniatając dzielimy je na równe części formując w kulki. Wykładamy uformowane kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenie lub matą sylikonową.
Do blendera ścieramy skórkę z jednej pomarańczy. Laskę wanilii przecinamy na pół i za pomocą łyżeczki wyszkrobujemy ziarnka wanilii. Twaróg, wanilie, skórkę pomarańczową, cukier puder i żółtko wkladamy do miksera i miksujemy do połaczenia w jednolitą konsystencje.
Za pomocą szklanki formujemy wgłębienie w każdej kulce. Do rękawa cukierniczego wkładamy nadzienie serowe. Wyciskamy twaróg do wgłębień. Powtarzamy tą czynnosć przy pozostałych kulkach. Do każdej masy serowej wkładamy borówki. Miksturą jajeczną, za pomocą pędzelka, smarujemy brzegi ciasta. Czekamy około 15-20 min aż ciasto podrośnie i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 min do złocistego koloru. Wyjmujemy i studzimy upieczone bułeczki na kratce. Smacznego