Do food procesora wkładamy umytą bazylię, czosnek, tarty ser, sok z cytryny, oliwę z oliwek, orzeszki piniowe. Miksujemy wszystko do połączenia składników. Obrane i pozbawione pestek awokado kroimy na duże kawałki i dodajemy do zmiksowanej masy. Wszystko jeszcze raz miksujemy, gotowe pesto wykładamy do miseczki.
Cukinię kroimy na bardzo cieniutkie paski, wyglądem powinny przypominać spaghetti. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy paseczki cukini i podsmażamy około 2-3 min do zmiękczenia. Spaghetti gotujemy al dente. Po ugotowaniu spaghetti mieszamy z cukinią. Dodajemy pesto i dobrze mieszamy je aby pesto dokładnie pokryło spaghetti. Dodajemy sól i pieprz według smaku. Wykładamy na talerz, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi. Podajemy od razu na ciepło. Smacznego!