~Składniki na kotleciki~
- 300-400 gr brokułów
- 150 gr. twardego sera
- 100 gr. sera mozarella
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 150 gr zmielonych migdałów
- olej roślinny
Brokuły umyć podzielić na różyczki, ugotować ok. 8-10 min. Ugotowane brokuły zanurzyć w zimnej wodzie. Następnie wyłożyć na sito, wystudzić. Bardzo drobno pokroić brokuły. Mozarelle wyjąc z zalewy, owinąć w ręcznik papierowy. Osuszyć z nadmiaru wilgoci. Sery zetrzeć na tarce. Do miski wyłożyć pokrojone brokuły, starty ser, jajka, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać składniki. Uformować kotleciki, obtoczyć w zmielonych migdałach. Przełożyć na deskę i schłodzić w lodowce ok. 20 min.
Rozgrzać patelnie, dodać olej. Smażyć kotleciki z obu stron do złocistego koloru.