~Składniki na spód~
- 140 gr ciasteczek typy digestive
- 50 gr roztopionego masła
- Ciastka dodajemy do blendera, rozdrabniamy. Dodajemy roztopione masło. Miksujemy do otrzymania kruszonki. Dno tortownicy o wymiarach śr. 22-23 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wciskamy w dno foremki, wyrównujemy. Odkładamy na 20 min. do lodówki.
~Składniki na migdałową warstwę pieczoną~
- 450 gr sera philadelphia
- 125 gr cukru pudru
- 20 gr mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 30 ml śmietanki kremówki
- 40 ml pasty migdałowej
Do misy miksera wykładamy ser, cukier puder. Miksujemy ok. 2 min. Dodajemy mąkę, żółtko, jajka, śmietankę i pastę migdałową. Miksujemy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy. Za pomocą szpatułki wyrównujemy wierzch. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C ok.10 min. następnie obniżamy temp. do 100C i pieczemy ok. 45 min. Upieczony sernik przestudzamy w lekko uchylonym piekarniku ok. 25 min. Następnie odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
~Składniki na mus serowy na zimno~
- 160 gr sera philadelphia
- 50 gr cukru pudru
- 20 gr pasty migdałowej
- 200 gr śmietanki kremówki
- 10 gr cukru pudru
- 5 gr żelatyny
- Owoce: truskawki