Cieciorkę przepłukać. Zalać wodą w 2,5 razy więcej niż grochu. Dodać sodę oczyszczoną, 1 łyżeczkę na 1 litr wody. Zostawić na noc do napęcznienia. Nie dłużej niż 10-12 godzin, po tym czasie cieciorka może zacząć się psuć.
Rano cieciorkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Zalać świeżą wodą i gotować. Pod czas gotowania oczyścisz wodę od piany za pomocą łyżki cedzakowej. Po 15 minutach znowu przepłukać cieciorkę, zalać wodą i gotować. Sprawdzić cieciorkę na miękkość, najlepiej biorąc jeden groszek i próbując go rozgnieść. W środku cieciorka powinna być miękka, przypominająca pure ziemniaczane. To będzie oznaczać, że jest gotowa. Bardzo ważne aby ziarenka były kształtne i nie rozpadały się.
Ugotowaną cieciorkę wyłożyć na sito. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać cieciorkę. Obsypać przyprawami, dodać sól i oliwę. Cieciorkę dobrze wymieszać w przyprawach, rozprowadzając równomiernie na blaszce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160C z termoobiegiem na 25-30 min. W trakcie pieczenia kilka razy otwierać piekarnik, wypuszczając parę. Po 15 min. cieciorkę przemieszać. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 225-230c i pieczemy do zrumienienia ok. 7-10 min. Uważać aby nie przypalić cieciorki. Dać jej chwile wystygnąć i można delektować się.
Smacznego.
Rano cieciorkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Zalać świeżą wodą i gotować. Pod czas gotowania oczyścisz wodę od piany za pomocą łyżki cedzakowej. Po 15 minutach znowu przepłukać cieciorkę, zalać wodą i gotować. Sprawdzić cieciorkę na miękkość, najlepiej biorąc jeden groszek i próbując go rozgnieść. W środku cieciorka powinna być miękka, przypominająca pure ziemniaczane. To będzie oznaczać, że jest gotowa. Bardzo ważne aby ziarenka były kształtne i nie rozpadały się.
Ugotowaną cieciorkę wyłożyć na sito. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać cieciorkę. Obsypać przyprawami, dodać sól i oliwę. Cieciorkę dobrze wymieszać w przyprawach, rozprowadzając równomiernie na blaszce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160C z termoobiegiem na 25-30 min. W trakcie pieczenia kilka razy otwierać piekarnik, wypuszczając parę. Po 15 min. cieciorkę przemieszać. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 225-230c i pieczemy do zrumienienia ok. 7-10 min. Uważać aby nie przypalić cieciorki. Dać jej chwile wystygnąć i można delektować się.
Smacznego.