Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc do napęcznienia. Przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości ok. 1 godz.
W food procesorze mielimy czosnek, dodajemy 1/3 cześć ciecierzycy. Rozdrabniamy, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sok z cytryny i zioła. Miksujemy na nie zbyt gładką konsystencje.
W misce łączymy ze sobą masę z ciecierzycy ze zmielonym siemieniem lnu, otrębami, pozostałą ciecierzycą (całą ). Solimy i pieprzymy według smaku. Formujemy okrągłe kotleciki, nadając im kształt burgerów.
Do rozgrzanej patelni wlewamy oliwę i smażymy z obu stron do zrumienienia ok. 5-7 min. Na przekrojoną bułeczkę lub grzankę wykładamy pokrojony ogórek, krążek papryki, pieczony burak i liście sałaty. Na nie kładziemy burger, następnie w tej samej kolejności dodajemy warzywa i sałatę. Wierzch przykrywamy pieczywem.
Smacznego.