~ciasto naleśnikowe~
- 300 gr mąki ( można dać 150 gr pszennej pełnoziarnistej i 150 gr tortowej)
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 50 gr masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- olej roślinny
~owocowy sos~
- 150 gr świeżych lub mrożonych owoców ( truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki )
- 2-3 łyżki syropu z agawy
Owoce zagotować, dodać syrop z agawy. Jagody można podawać w całości lub zmiksować i przetrzeć przez sito.
~nadzienie~
- 4 kwaśne jabłka
- 2 dojrzałe gruszki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- Dodatkowo: 1 zielone jabłko