~Składniki na tabbouleh~
- 100 gr kaszy bulgur
- 300 gr dojrzałych pomidorów
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- pęczek mięty (listki)
- 3-4 szalotki
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Kasze przepłukać pod bieżącą wodą. Bulgur zalać 150ml. wrzącej wody. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować ok. 20 min. Po ugotowaniu garnek z kaszą szczelnie owinąć ręcznikiem i zostawić na parę minut. Pomidory pokroić w drobną kostkę, szalotkę i zioła drobno poszatkować. Wszystko wyłożyć do miski. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, oliwę z oliwek. Wlać do miski i dobrze wymieszać składniki.
Smacznego.