Składniki:
Spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 1 kg sera z wiaderka
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (jeśli nie masz zamień na cukier waniliowy)
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 8-9 łyżek mleka
Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem