Przygotowanie ;
Dynie pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą i pozostawić na noc
Wodę zagotować z octem, cukrem i miodem i wkładać partiami osączoną dynię do zalewy , gotować 3 min, a następnie wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i ostudzić
Chrzan i cebulę obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki i wraz z kawałkami dyni rozłożyć do słoików
Na wierzchu położyć liść laurowy, gorczycę, koper oraz skórkę z cytryny i zalać gorącą zalewą, zakryć czystym dekielkiem
Następnego dnia słoik otworzyć i ostrożnie zlać roztwór ze słoja, zagotować, ostudzić i wlać ponownie do każdego słoja
Szczelnie zamknąć.
Dynie pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą i pozostawić na noc
Wodę zagotować z octem, cukrem i miodem i wkładać partiami osączoną dynię do zalewy , gotować 3 min, a następnie wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i ostudzić
Chrzan i cebulę obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki i wraz z kawałkami dyni rozłożyć do słoików
Na wierzchu położyć liść laurowy, gorczycę, koper oraz skórkę z cytryny i zalać gorącą zalewą, zakryć czystym dekielkiem
Następnego dnia słoik otworzyć i ostrożnie zlać roztwór ze słoja, zagotować, ostudzić i wlać ponownie do każdego słoja
Szczelnie zamknąć.