składniki:
500 g ryżu do sushi
7 łyżek octu ryżowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 L wody mineralnej niegazowanej
6 listków nori
400 g świeżego tuńczyka
400 g wędzonego na zimno łososia
1 ogórek
1 mango
1 awokado
50 g serka śmietankowego
wasabi
3 łyżeczki jasnego sezamu
2 łyżeczki czarnuszki
marynowany imbir
UWAGA: Wszystkie rodzaje sushi podaje się z chrzanem japońskim wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Przygotowanie ryżu:
Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną. W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Przygotowanie SUSHI:
Maki z wędzonym łososiem, awokado, mango i ogórkiem – PYCHA!!!
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango oraz paski zielonego ogórka i awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.