Składniki:
Spód:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
- 1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
- 4 jajka
- 200 g masła temp. pokojowa
- 1 budyń śmietankowy
- 450 g kajmaku
Mus:
- 1,5 kg gruszek
- cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki agaru
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 5 łyżek mleka
Tortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.