Paluszki i herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy a następnie przekładamy do foremki. Dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki minimum 30 minut (możemy też przygotować spód dzień albo dwa wcześniej).
Masę kajmakową wkładamy do miski z gorącą wodą i czekamy aż zrobi się bardziej płynna. Dodajemy mleko i mieszamy aż składniki się połączą. Kajmak przekładamy na spód, wyrównujemy i czekamy aż jego temperatura spadnie.
Serek miksujemy z jogurtem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Masę przekładamy na kajmak, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
* Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Gdy już spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy.
* Jeśli chcemy do masy śmietankowej możemy dodać ubitą śmietanę kremówkę. W tym przypadku musimy zwiększyć ilość żelatyny.
* Kajmak kupowany w sklepie jest dosyć gęsty dlatego rozrzedziłam go mlekiem.
- Przepisy
0 komentarzy
Tarta z kajmakiem na paluszkowym spodzie [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.