Wykonanie :
Obrane i pokrojone jabłka ( 4- 5sztuk ) kroimy drobno i przesmażamy w garnuszku ,przydadzą się do dekoracji ciasta .
Żółtka utrzeć z cukrem , dodać majonez i dalej ucierać
Wsypywać stopniowo mąkę , białka ubić na pianę i dodać do żółtek z mąką i majonezem
Wsypać proszek do pieczenia i ucierać
Utarte ciasto przełożyć do foremki (moja była okrągła o średnicy )
Po upieczeniu ( a trwało to około 40 min. ) i wystudzeniu wierzch ciasta smarujemy cienko powidłami
Do przesmażonych wcześniej jabłek ( muszą być gorące ) wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy
Wymieszane jabłka z galaretką wykładamy na ciasto ( dobrze by masa zaczęła lekko tężeć)
Na wierzch kładziemy czereśnie , u mnie były jeszcze kawałeczki ciasta , które skroiłam z wierzchu , bo było " wybrzuszone"
Ciasto wstawiamy do lodówki , by masa dobrze stężała :)
Ja swoje ciasto piekłam w prodiżu .
Wykonanie tego ciasta jest naprawdę proste.Trochę trwa tylko rozgotowanie jabłek. Ale przez to jest dekoracyjne i smaczne , szczególnie dla tych co lubią ten owoc pod każdą postacią :)
Smacznego!
Obrane i pokrojone jabłka ( 4- 5sztuk ) kroimy drobno i przesmażamy w garnuszku ,przydadzą się do dekoracji ciasta .
Żółtka utrzeć z cukrem , dodać majonez i dalej ucierać
Wsypywać stopniowo mąkę , białka ubić na pianę i dodać do żółtek z mąką i majonezem
Wsypać proszek do pieczenia i ucierać
Utarte ciasto przełożyć do foremki (moja była okrągła o średnicy )
Po upieczeniu ( a trwało to około 40 min. ) i wystudzeniu wierzch ciasta smarujemy cienko powidłami
Do przesmażonych wcześniej jabłek ( muszą być gorące ) wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy
Wymieszane jabłka z galaretką wykładamy na ciasto ( dobrze by masa zaczęła lekko tężeć)
Na wierzch kładziemy czereśnie , u mnie były jeszcze kawałeczki ciasta , które skroiłam z wierzchu , bo było " wybrzuszone"
Ciasto wstawiamy do lodówki , by masa dobrze stężała :)
Ja swoje ciasto piekłam w prodiżu .
Wykonanie tego ciasta jest naprawdę proste.Trochę trwa tylko rozgotowanie jabłek. Ale przez to jest dekoracyjne i smaczne , szczególnie dla tych co lubią ten owoc pod każdą postacią :)
Smacznego!