Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki wody
- 3 jajka -mogą być średnie
- masło 125 g
- sól
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka mąki
3/4 szklanki wody
3 jajka -mogą być średnie
masło 125 g
sól
pół łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka mąki
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w wodzie, dodać szczyptę soli
Do wrzątku wsypać mąkę , energicznie mieszać drewnianą łyżką aż mąka wchłonie płyn ( trzymamy na ogniu, jak trzeba - zdjąć garnek i nadal mieszać, by masa się nie przypaliła)
Ostudzić, dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do momentu , aż jajka zostaną " wrobione" w masę
Gdy masa jest już jednolita (w czasie wrabiania jajek na pewnym etapie ciasto przypomina "kluchy")wykładamy do formy z papierem do pieczenia- rozsmarowujemy cienko
Ta ilość starcza na upieczenia jednego placka.
Do wrzątku wsypać mąkę , energicznie mieszać drewnianą łyżką aż mąka wchłonie płyn ( trzymamy na ogniu, jak trzeba - zdjąć garnek i nadal mieszać, by masa się nie przypaliła)
Ostudzić, dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do momentu , aż jajka zostaną " wrobione" w masę
Gdy masa jest już jednolita (w czasie wrabiania jajek na pewnym etapie ciasto przypomina "kluchy")wykładamy do formy z papierem do pieczenia- rozsmarowujemy cienko
Ta ilość starcza na upieczenia jednego placka.