Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki: na 4 porcję
- 4 jajka
- 4 grzanki z chleba tostowego
- 4 łyżki masła ( najlepiej solonego )
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 łyżeczki posiekanych zielonych oliwek
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanej drobniutko czerwonej chili
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka octu winnego
Do teflonowej głębokiej patelni wlewamy wodę ( ja użyłam woka )by sięgała 3/4 wysokości patelni.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet winny i wbijamy jajka ( ja wbijałam po 2 sztuki ) gotując je ok 1-1,5 minuty.
Przygotowujemy w tosterze cztery grzanki, wyjmujemy jajka łyżką cedzakową, kładziemy na gorących grzankach, topimy masło, dodajemy chili, kapary i oliwki i chwilę smażymy. Polewamy jaja kaparowo oliwkowym maślanym sosem, posypujemy szczypiorkiem i podajemy na stół.
Smacznego!