Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 400ml mleczka kokosowego
- 200g świeżych jagód
- kilka czerwonych borówek do dekoracji
- 200ml śmietanki kremowej 36% na wierzch
- 3 łyżeczki płaskie żelatyny w proszku + 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Mleko kokosowe podgrzać wraz z cukrem, nie doprowadzając do wrzenia. Pozostałe mleko (1/4 szklanki ) podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, dodać do gorącego mleka kokosowego. Jagody włożyć do blendera i zmiksować na pulpę, następnie przełożyć je do ciepłego jeszcze mleka kokosowego, wymieszać i schłodzić. Przelać do pucharków i odstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ubić śmietankę kremówkę na sztywno, udekorować nią wierzch i posypać świeżymi owocami.
Smacznego! :)