Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki: na 4-5 porcji
- 1 szklanka ryżu
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka świeżo startego cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny lub startej skórki
- 1 szklanka wody
- 2 spore świeże figi
- 1 żółtko
- 4 łyżeczki miodu
- garść posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Wypłukać ryż i gotować przez 20 minut z 1 szklanką wody na małym ogniu.
Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w 1 szklance wody i wlać mieszaninę do gotującego się ryżu, dodać również mleko, zamieszać i gotować do miękkości. Następnie dodać cukier, sok lub skórkę z cytryny, zamieszać i gotować przez 2 minuty. Odłożyć ok 3/4 szklanki ugotowanego ryżu do miseczki, wystudzić i dodać jedno żółtko dobrze rozprowadzając po całości. Ryż umieścić w miseczkach do zapiekania, do każdej z miseczek dodać ryż zmieszany z żółtkiem, na środek wcisnąć połówkę figi, posypać odrobiną cynamonu, polać łyżeczką miodu i posypać posiekanymi pistacjami. Wsunąć do nagrzanego do 220' piekarnika na 10 minut i od razu podawać.
Smacznego :)